Saturday, February 11, 2012

Berhujung minggu bersama insan tersayang..

Salam hujung minggu semua. Seronok rasanya dapat menghabiskan hujung minggu begini bersama keluarga. Masak-masak, makan-makan, jalan-jalan dan akhirnya berpenat-penatan...hehehe. Seronok melayan gelagat anak-anak yang sedang membesar. Ada saja aktiviti mereka.
Semalam hari lahir suami  yg ke tuttt (rahsialah pulak)..saya masakkan nasi ayam istimewa untuk anak-anak dan suami. Alhamdulillah walaupun agak kalut dengan anak-anak yang masih kecil sekurang kurangnya saya gembira dan tersenyum puas melihat anak-anak dan suami makan dengan begitu berselera.
Masak kek? erm rasanya lain kali kot...insya'allah saya cuba buat time anak-anak tidur..kesian, anak-anak umi asyik sibuk dengan kerja rumah yang tak habis-habis.
Apapun saya ucapakan terimakasih kepada kak ita dan che mat gebu yang sentiasa memberi inspirasi dan tip memasak yang sangat berguna. Kalau mak dekat pasti emaklah jadi bahan rujukan saya.
Jom kita semak resepi nasi ayam zanavilla yang saya dapat dari blog Masam Manis (kak ita) yang sangat sedap ni. Alhamdulillah anak-anak dan suami pun kata sedap :)

Nasi Ayam Berempah
(sumber: zanavilla)
Bahan2 utk nasi:
  • +-600gm beras basmathi + wangi
  • 2"halia*
  • 5 ulas bwg putih*} ditumbuk halus
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 kiub ayam maggi + air rebusan ayam
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak + sesudu margerin utk tumisan
Bahan utk sop & ayam berempah
  • 1 ekor ayam dipotong 4 (zana ambil 3/4 bhgn ajer)
  • 1 bunjut rempah sop
  • air secukupnya menutupi ayam
  • garam secukup rasa
  • 4 biji bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1" halia*} ditumbuk halus
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • Minyak utk goreng terendam
Bahan utk sos
  • 6 biji cili merah
  • 5 ulas bwg putih
  • 1 sdt gula pasir
  • 1 sdm sos tomato
  • secubit garam
  • 2 sdm jus limau kasturi
  • sedikit air masak
Bahan sampingan:
  • hirisan timun, salat dan tomato
  • sedikit hirisan daun sadri dan bwg
Cara2 penyediaan:
1. Masukkan ayam dan air menuputi keseluruhan ayam kedalam periuk dan masukkan sop bunjut adabi, kemudian rebus sehingga mendidih.
2. Ayam yg telah empuk dikeluarkan ~ kemudian ketepikan.
3. Ambil bahan2 yg telah ditumbuk dan rempah kari juga sedikit garam ~ gaulkan bersama2 ayam kemudian perapkan selama 20 min.
4. Sementara itu, cuci beras terlebih dahulu... Panaskan minyak + marjerin dlm periuk letrik (atas api gas), tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan masuk daun pandan ~ dikacau rata dan tambahkan sedikit air rebusan, barulah masukkan beras~ kacau rata
5. Alihkan periuk kedlm bekas letrik dan masukkan air sama banyak dgn beras dan tekan on. Biarkan sehingga nasi masak.
6. Ambil ayam yg telah diperap tadi dan goreng dlm minyak panas sehingga masak (tak perlu lama sbb ayam tu telah direbus td, cukuplah nampak sedikit kekuningan)
 
sori x sempat nak snap gambar nasi ayam anak-anak dah x sabar nak makan...

No comments:

Followers